Спіруліна – це суперфуд і найперспективніший продукт майбутнього, що вигідно відрізняється високим вмістом корисних нутрієнтів і потужним впливом на організм, що оздоровлює. Хоча вона і існує вже понад 2 мільярди років, про її користь замислилися лише близько 4 десятків років тому, після того, як НАСА використовувало добавки з нею для астронавтів під час їх космічних польотів.
Спіруліна – що це?
Отже, розглянемо докладніше, що таке спіруліна і навіщо її приймають. Це представник сімейства синьо-зелених водоростей. Походить від типу бактерій, відомих як ціанобактерії.
Спочатку мешкала у теплих озерах Африки, Гаваїв та Мексики. Як стверджують записи конкістадорів, водорості росли в мексиканському озері Тескоко і використовували місцеві племена ацтеків багато століть тому. Також і жителі берегів африканського озера Чад активно вживали її в їжу.
Однак не всі її види можуть похвалитися однаковою користю, на сьогоднішній день спостерігається справжній бум застосування біодобавок спіруліни на основі Spirulina maxima та Spirulina platensis. Крім вилову з дикої природи, їх також спеціально вирощують у штучних водоймах
Корисні властивості спіруліни для організму
Ключова особливість водорості – її багатий склад, який переважно визначає лікувальні властивості спіруліни. Вона містить:
- фітонутрієнти (ключова речовина – фікоціанін);
- білок (на 50-70% продукт складається з білка, включаючи повний амінокислотний профіль);
- вуглеводи (ними припадає до 25% сухої ваги водорості);
- нуклеїнові кислоти (становлять 5% сухої маси, беруть участь у формуванні ДНК та РНК);
- бета-каротин (благотворно впливає на шкіру, зір, імунітет);
- залізо (забезпечує профілактику анемії);
- вітаміни K1, K2 (сприяють згортанню крові та зміцненню кісток);
- кальцій (зміцнюють кісткову систему, покращує роботу серця та скелетних м’язів);
- магній (протидіє м’язовим спазмам);
- цинк (підтримує здоров’я шкіри, правильне функціонування імунної системи, пам’ять);
- калій (забезпечує електролітний баланс);
- вітаміни групи В (надають позитивний вплив на роботу нервової системи, мозку, серця);
- фолієва кислота (запобігає розвитку вроджених дефектів у плода);
- гамма-ліноленова кислота (має протизапальні властивості).
Навіщо ж приймають спіруліну? Добавка забезпечує:
- Благотворний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту. Виконує функції пребіотика та активізує зростання корисної мікрофлори.
- Допомога у боротьбі з алергією. Пом’якшує симптоми алергічного риніту, послаблюючи реакцію клітин на алергени.
- Надання антиоксидантного захисту. Містить сполуки, які є сильними антиоксидантами. Ефективно нейтралізує окисні ушкодження, спровоковані вільними радикалами.
- Зниження рівня холестерину та артеріального тиску. Декілька років тому було проведено дослідження, що довело, що при щоденному прийомі 1 грама продукту протягом 3 місяців на 16% знижується загальний показник холестерину, що, у свою чергу, зменшує ризик серцевих захворювань. Обнадійлива відповідь на питання, чим корисна спіруліна, чи не так?
- Контроль за цукровим діабетом. Мікроводорослість контролює рівень цукру в крові та запобігає ускладненню діабету. При місцевому застосуванні допомагають лікувати діабетичні рани.
- Цілюща дія при артриті. Завдяки своїм протизапальним властивостям продукт зменшує больові відчуття, пов’язані з артритом.
- Детоксикацію організму. Сприяє виведенню важких металів. Наприклад, згідно з дослідженням індійських учених, добавка ефективно очищає організм від миш’яку, який у небезпечних концентраціях міститься у місцевій воді.
- Захист мозку при захворюванні Альцгеймера. Запобігає утворенню амілоїдних бляшок, які є причиною нейродегенеративних хвороб.
- Профілактику катаракти. Фікоціанін, що міститься у водорості, запобігає помутнінню кришталика.
- Захист від променевої та хіміотерапії. Захищає клітини від серйозних побічних ефектів променевої терапії та від токсичного ефекту хіміотерапії. Однак перед прийомом добавки в цьому випадку слід обов’язково проконсультуватися з лікарем.
- Допомога при фіброміалгії. Послаблює симптоми даного стану, включаючи дифузний біль у тілі та посилену чутливість м’язів.